lauantai 13. syyskuuta 2008

Eilen ja tänään en ole tehnyt mitään kovinkaan ihmeellistä. Eilen oli säätiedostusten mukaan viimeinen kesäpäivä, joten heti kun aurinko päivällä tuli esiin pilviverhon takaa, otin mukaan kirjan ja vähän evästä ja suuntasin Stadtparkiin, jossa en ollut vielä tällä kertaa käynyt (käytiin kyllä siellä silloin reilillä). Auringonpaistetta ei tosin kestänyt kovinkaan kauan, vaan kun pääsin paikalle alkoi pian jälleen pilvistyä. Lämmintä oli silti, joten viihdyin siellä kuitenkin jonkin aikaa. Illalla lähinnä kirjoittelin postikortteja.

Tänään kävin kävelemässä Stephansdomilta oopperalle johtavaa kävelykatua, jota en ollut vielä katsonut. Sää oli muuttunut siinä mielessä täysin, että vaikka aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, oli tuuli jo todella kylmä. Huomasi, että kaikki eivät olleet katsoneet lämpömittaria tai säätiedotusta ennen uloslähtöä, olivat vain luottaneet kirkkaan siniseen taivaaseen, sillä aika moni näytti palelevan shortseissa ja t-paidoissa. Minulla oli takki päällä, mutta varjossa tuulelle alttiina seisoessa tuntui kyllä, että tarvitsisi jopa sormikkaat ja paksumman takin! Toisaalta jos istui aurinkoisessa paikassa tuulensuojassa, tuli tosi kuuma. Mutta tästä sen syksyn pitäisi sitten alkaa, huomenna pitäisi lämpötilan tippua jo lähemmäs kymmentä.

Huomenna menemme tosiaan sinne Albertinaan katsomaan sitä Van Gogh -näyttelyä. Perjantai-illan illallisesta ei sitten tullut mitään, ehkä joskus toiste... Niin, se pyykinpesu torstaina onnistui hyvin, tosin en sitten käyttänyt kuivausrumpua ollenkaan, kun ei sinne olisi voinut laittaa kuin pyjaman ja sukkia suunnilleen. Virittelin huoneeseeni pyykkinarun ja hyvin sain vaatteet kuivaksi.

Tänään muuten löysin lähistöltä uuden supermarketin, Billan, mutta se on aika pieni (täällä aika monet supermarketit on), eikä vaikuttanut sen halvemmalta kuin EuroSpar tai tuossa ihan lähellä oleva Zielpunktkaan. Tuo Zielpunktkin on niin pieni, että mieluummin kävelen sinne Sparille asti. Siellä sentään mahtuu käytävälle ehkä jopa kahdet ostoskärryt kerrallaan. En ymmärrä, että kun paikalliset kaupat kerran on niin pieniä ja hyllyvälit niin kapeita (pienuudesta huolimatta valikoima on aina hyvä, eli hirveästi ahdettu pieneen tilaan), että ostoskärryillä ei mahdu edes ohittamaan toisia ostoskärryjä, niin miksi niissä kaupoissa ei ole sitten koreja asiakkaille? Mutta ei vaan ole, kärryt on otettava. Siksi minua ahdistaa Zielpunktissa ym. että en voi oikein jäädä hyllyn eteen miettimään, mitä ottaisin, kun sitten olen tukkeena. Ja minä nimenomaan aina kaupassa haluan katsella ja valita rauhassa. Ahdistaa myös se, että kassalla on erittäin pieni hihna/pöytä, johon mahtuu vain yhden asiakkaan tavarat kerrallaan, eli koko kassajono odottaa kun sinä pakkaat tavaroitasi epätoivon vimmalla edes kärryyn takaisin tieltä pois. Sivummalla on sitten pakkauspöytiä, jos haluaa pakata ne paremmin.

Niin, piti muuten kertoa myös, että jostain syystä minä ilmeisesti näytän siltä, että minulta kannattaa kysyä neuvoa, koska jatkuvasti viimeisen viikon aikana on ihmiset tulleet kysymään multa tietä tms. Kerran yksi mies tuli kysymään metrolaiturilla, että eikö niin että hän on nyt väärällä laiturilla jos haluaa mennä sinne ja sinne ja hänen pitäisi olla tuolla toisella puolella. No tähän sentään osasin saksaksi vaan myönnellä, että näinhän asia on. Valitettavasti kaikki avunkysyjät ei ole yhtä helppoja tapauksia. Yleensä sönkkään vain saksaksi, etten valitettavasti tiedä, mutta vaikeammissa otan helpon tien ulos ja ilmoitan vaan kohteliaasti englanniksi, etten puhu saksaa, sen sijaan että alkaisin yrittää solkata saksaksi, että anteeksi, mutta olen asunut täällä vain kaksi viikkoa, eikä minulla ole aavistustakaan paikallisista teistä (pari moottoripyöräilijää kysyi jotain tietä mun kauppamatkalla). Sama muuten pätee hyvin, jos joku tulee pummaamaan rahaa, kuten tänään. Auttoi myös eilen, kun yksi miesporukka yritti hieroa tuttavuutta ("Haluatko oluen? Mistä se kirja kertoo?"). Ei tarvitse kuunnella mitään selityksiä, kun väittää ettei osaa kieltä. Hankalin tilanne oli kyllä, kun joku vanha nainen tuli kysymään multa jotain, eikä mulla ollut edes aavistustakaan mitä se sanoi. Ilmeisesti puhui aika leveää murretta. Levittelin vaan käsiäni ja solkotin saksaksi taas vakiovastaukseni. En ihan oikeasti ymmärtänyt yhtään, mitä se sanoi! Ihan kuin se ei olis puhunut saksaa ollenkaan. Mutta tänään pääsin vihdoin olemaan oikeastikin avuksi. Ryhmä aasialaisia nuoria miehiä luki ahkerasti karttaansa vieressä, kun odottelin ratikkaa. He tulivat sitten kysymään minulta, puhunko englantia, näyttivät minulle metropysäkin kartasta ja kysyivät miten sinne pääsee. Olimme siis kyllä metroasemalla, mutta ratikkapysäkkien edessä, joten näytin heille mistä metroon mennään sisään ja kehotin seuraamaan metrolinjan violetteja opasteita. He halusivat myös tietää sen pysäkin nimen, jonne olivat menossa (sitä oli vaikea nähdä kartasta), joten kaivoin käsilaukusta esiin oman metrokarttani ja näytin heille pysäkin nimen. Se oli lisäksi linjan päätepysäkki, joten eivätköhän he löytäneet perille. Mutta siis oikeasti, multa on jo kerran aiemminkin tullu yhdet turistit kysymään, missä on turisti-info (tai oikeastaan ne kysyi, mistä saisi lisätietoja alueesta, en tiennyt), kerran metrossa yksi nainen kysyi metron pysähtyessä pysäkille, että pääseekö tältä pysäkiltä bussiin 23 (täällä kyllä kerrotaan julkisissa liikennevälineissä joka pysäkillä liityntälinjat, mutta ei ilmeisesti kumpikaan meistä ollut kuunnellut), sitten se nainen jota en ymmärtänyt, ne tienkysyjät, se metroheppu, nyt nämä aasialaiset...Kaikki viikon sisään! Ilmeisesti mä näytän vaan liian kiltiltä ja helposti lähestyttävältä.

Tuosta edellisestä tuli taas mieleen, että täälläkin liikkuu näköjään noita eri järjestöjen feissareita. En tiedä, pääsisikö niistäkin eroon vetoamalla kielitaidottomuuteen. Ainakin pääsin yhdestä eroon kieltäytymällä englanniksi ja melkein juoksemalla pois. Se oli suorastaan bongannut mut metroon kiiruhtavasta väkijoukosta, mä oikein näin miten se otti suunnan mua kohti muista ihmisistä välittämättä, mutta en jäänyt edes kuuntelemaan mitä se ois halunnut. Täällä kyllä on ryhmä, jota pitää väistellä yhtä ahkerasti: turistialueilla pyörivät, Mozart-takkeihin ja -peruukkeihin pukeutuneet lipunmyyjät, jotka yrittää kaupitella turisteille konserttilippuja. Jos yhtään haahuilet ympäriinsä kamera kädessä tai muuten sen näköisenä että katselet ympärillesi, ne hyökkää heti kimppuun. Pitää ottaa sama taktiikka kuin feissareiden kanssa: katse tiukasti muualle, kävele nopeasti ja määrätietoisesti eteenpäin ja yritä väistellä parhaasi mukaan. Älä missään nimessä osoita mitään kiinnostusta yhtään turistikohdetta kohtaan! Jos joku yrittää lähestyä, mulkaise torjuvasti ja nopeuta vauhtia. Tosin ne saattaa innostua siitä katsekontaktista, joten paras ehkä on vaan katsoa itsepintaisesti toiseen suuntaan. Vaarana on tosin se, että katseesi suunnassa on toinen myyjä (jota et ehkä heti huomannut, koska hänellä ei ollutkaan peruukkia/hän olikin jossain pylvään takana piilossa), joka innostuu, kun katselet häntä niin intensiivisesti ja hyökkää heti paikalle.

Voisihan sitä tietysti miettiä, miksi mä koen niin suureksi vaivaksi nuo feissarit ja lipunmyyjät, kun niille kuitenkin (yleensä) riittäs vaan se kohtelias "ei kiitos". Mutta kun mä olen sen verran suomalainen, että haluan kävellä kadulla rauhassa. Ja jos mä haluan lahjottaa rahaa hyväntekeväisyyteen tai ostaa konserttilippuja, niin osaan tehdä molemmat ihan oma-aloitteisesti ja jossain muualla kuin kadulla.

Tulipa nyt kuitenkin pitkä teksti. Loppuun kuva Stadtparkista.

Sori, ei tunnelmamusiikkia tällä kertaa, vaikka varsinkin Tapani kiitteli viimekertaista valintaa.

torstai 11. syyskuuta 2008

Illanviettoa ja Tonava

Eilen siis tapasimme klo.19 Rathausplatzin suihkulähteellä. Suihkulähteitä on tosin kaksi, ja olin ensin väärän luona odottelemassa, mutta onneksi tajusin lähteä vähän ennen seitsemää katselemaan, olisiko jossain toinenkin. Sieltähän sitä porukkaa sitten löytyi, ja kävimme vielä ennen syömisen aloittamista tarkastamassa, ettei toisen suihkulähteen luona ole ketään muita odottamassa.

Paikalla oli aiemmin mainituista Marie, Stefania ja Marc, lisäksi teille uusia (eli tässä blogissa ennenmainitsemattomia, mutta minulle seminaarista tuttuja) olivat Vilma (meidän koulusta), Andres (Tanska), Anna (Venäjä) ja Timea (Unkari). Lisäksi paikalla oli kaksi aivan uutta tuttavuutta Tanskasta, Birgitte ja Josefine. He ovat täällä myös CEMS-vaihdossa, mutta osallistuvat siihen toiseen block seminariin, joka on ensi viikolla. Birgitte oli muuten ilmeisesti samaan aikaan vaihdossa Singaporessa kuin minä, eri yliopistossa vain!

Rathausplatzilla oli kai jokin festivaali menossa, ja ruokaa ja juomaa myytiin useissa kojuissa. Minä ostin espanjalaisesta kojusta kanatortillan ja sangriaa. Oli hyvää, tai varsinkin se sangria oli. Join silti vain yhden lasillisen. Siinä sitten syötiin ja juteltiin, lähinnä siitä, mitä ollaan jo nähty ja millaisia suunnitelmia on seuraaviksi viikoiksi. Vähän ennen kymmentä alkoi sataa, joten lähdin samalla kuin suurin osa muistakin, kun en ollut ottanut mukaan sateenvarjoa tai edes mitään pitkähihaista. Tosin kun vajaan puolen tunnin päästä nousin ratikasta Haus Döblingin vieressä, oli sade jo lakannut, joten olisi ehkä kuitenkin kannattanut vielä jäädä. Tosin sade myös viilensi ilmaa (ainakin hetkellisesti), ja minulla oli hame päällä, olisi voinut alkaa tulla kylmä. Sitäpaitsi, parempi kai lopettaa silloin kun on vielä kivaa.

Tänään menin ensin aamupäivällä katselemaan Tonavaa, sen rannalla olevaa Donauparkia ja Wienin moderneinta aluetta, joka koostuu useista lasi- ja betonimöhkäleistä täynnä toimistoja, kongressikeskuksia yms. En tosin viihtynyt siellä kovinkaan kauaa, vaan lähdin iltapäiväksi Mariahilferstrasselle. Yhdessä kirjakaupassa oli yläkerrassa hyllymetreittäin englanninkielisiä pokkareita hintaan 3,99e. Oli vielä sellaisia uudehkoja ja osin kuuluisia pokkareita, jotka normaalisti maksaa 8-12e. Kolme kirjaa ostin lopulta: Robin Hobbin Ship of Magicin, Lauren Weisbergerin Everyone Worth Knowing ja Mitch Albomin Tuesdays with Morrie. Tuon Hobbin olen halunnut lukea jo muutaman vuoden ja olenkin sitä jo jonkin aikaa katsellut kirjakaupoista, mutta yleensä sitä ei joko ole ollut, tai se on maksanut n.12e. Weisbergeriltä luin Singaporessa The Devil Wears Prada (Paholainen pukeutuu Pradaan), ja koska se oli ihan hyvä, olen monesti aikonut lukea hänen muitakin kirjojaan. Tuesdays with Morriesta olen kuullut paljon, se lienee jonkinlainen moderni pikkuklassikko, ja luin viime vuonna saman kirjailijan The Five People You Meet in Heaven, josta tykkäsin kovasti. Lisäksi ostin jotain pikkujuttuja, kuten vihdoin Wien-kortteja.

Kohta lähden katsomaan, onnistunko käyttämään niitä pesutuvan pesukoneita. Huomiseksi ei ole suunnitelmia, vaikkakin eilen kyllä ilmoitimme Marielle, että tulemme perjantai-iltana hänen luokseen illalliselle (Marie oli juuri aiemmin selittänyt, miten 1. hänen kämpässään on paljon tilaa, koska kämppis on poissa ja 2. miten hän tykkää järjestää illallisia kavereille). Marie ei vielä luvannut mitään, joten saa nähdä, toteutuuko tuo. Sunnuntaina on joka tapauksessa porukkaa menossa Albertina-museoon (http://www.albertina.at/) katsomaan Van Goghin näyttelyä, jonka pitäisi olla tosi kattava ja hieno, joten aion mennä mukaan. Albertina on sitäpaitsi yksi näitä jotain keisarillisia palatsirakennuksia, jonne kannattaa kuulemma mennä ihan jo sen rakennuksenkin takia. Loppuun vielä yksi kuva Tonavasta ja sen katselemiseksi vähän tunnelmamusiikkia, kun kerran Wienissä ollaan.
Tonava ja taustalla Wienerwaldin kukkulat.
Tunnelmamusiikki, versiona jota Suomessa harvemmin kuulee, mutta laulettavaksi tämä on alunperin tarkoitettu: http://www.youtube.com/watch?v=_MzC2n5apyU&feature=related

keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Eläintarha (ja kaksi kuvaa iskälle)

Tänään oli suuntana eläintarha, kun sääkin suosi (+29) ja ajattelin, että siellä ei olisi viikolla yhtä paljon ihmisiä kuin viikonloppuisin. Sitäpaitsi ajattelin myös, että eläintarhassa on kivempi käydä nyt, kun on vielä kesäistä, kuin syksyisemmällä säällä. Eläintarha sijaitsee Schönbrunnin puutarhassa ja on maailman vanhin eläintarha, sillä keisarilla oli paikalla oma eläinpuisto jo 1700-luvulla. Puitteet olivatkin hienot, mutta minusta tuntui siltä, että esim. Singaporen tai Sydneyn eläintarhassa eläimet vaikuttivat paljon tyytyväisemmiltä. Tuolla oli vielä menossa joku iso saneeraustyö, joka tuntui ainakin jääkarhuäitiä häiritsevän suuresti. Sen asuinpaikkaa vastapäätä oli auto purkamassa hiekkakuormaa pitäen aika kovaa ääntä, ja jääkarhuemo kiersi häkkiään aika aggressiivisen oloisena. Paljon erikoisia eläimiähän tuolla kyllä oli, löytyi kaikki koalat, norsut, virtahevot, sarvikuonot sun muut. Trooppisille eläimille oli erikseen oma talo, jossa sisällä kosteaa ja kuumaa. Tuli kyllä Singapore mieleen. Siellä piti olla niitä hiirikauriitakin, mutta en valitettavasti nähnyt. Ostin lipun, jonka hintaan kuului myös uusi aavikkotalo (jossa hienointa minusta oli yli 20cm pitkä lihava etana) ja Palmenhaus, joka on kopio Lontoon Kew Gardensissa olevasta kasvihuoneesta ja rakennettu 1800-luvun lopussa. Palmenhausissa oli myös oma osio tropiikille, sama tuttu ilmasto sielläkin. Tuli ihan nostalginen olo...
Tänä iltana oli tarkoitus pestä pyykkiä, mutta sainkin kutsun seitsemäksi Rathausplatzille viettämään kesäiltaa muiden block seminar-osallistujien kanssa (siis niiden, jotka ovat vielä kaupungissa, osahan oli täällä vain sen seminaarin ajan). Kävin siis vaihtamassa pesukonevaraukseni huomisillaksi, enköhän pärjää näillä vaatteilla vielä siihen asti. Toinen mahdollisuus on, että pesen vaatteet jo aamulla, silloin on näköjään yleensä koneet tyhjillään. Näkee sitten huomenna.

Loppuun vielä valokuvia (lopussa ihan iskää varten kaksi paluumatkalla nappaamaani kuvaa).
Palmenhaus ja puutarhaa.

Palmenhaus sisältä.
Pieni aasivauva.
Kasa vesipuhveleita märehtimässä.
Se kuuluisa rafflesia, jota en tainnut Singaporessa nähdäkään.

I'm a roadrunner, honey...Beep!Beep!
Tapanille jäänallekuva.
Ja ne iskän kuvat:

tiistai 9. syyskuuta 2008

Ikea, ja vielä luumuista!

Nyt olen sitten käynyt Ikeassa pääkaupunkiseudun, Haaparanta-Tornion ja Singaporen lisäksi myös Wienissä. Samanlaisia ovat olleet kaikki, mutta sehän se idea onkin. Ikea on ihan toisella puolella kaupunkia, joten paikalle piti matkustaa kahdella metrolla ja bussilla. Matka vielä viivästyi siitä, että nousin ensin pois väärällä metroasemalla, ja vähän aikaa siellä bussin 24A pysäkkiä etsittyäni huomasin, että aseman pitikin olla Kagraner Platz eikä Kagran, joten vielä yksi väli metrolla eteenpäin ja olin oikeassa paikassa. Noloa tässä on, että minulle kävi tässä yksi päivä kotiin palatessa miltei samoin. Piti nousta metrosta vasta Schottentorilla, mutta nousin jo Schottenringissä. Noillakin eroa vain yksi pysäkinväli. Luulisi, että nyt oppisin lukemaan asemien nimet huolella loppuun saakka.

Ikeassa kävi, kuten Ikeassa aina käy: menet ostamaan yhtä ja matkalla tarttuu mukaan kaikkea muutakin. Minä lähdin siis ostamaan sitä patjaa ja tyynyä. Tyyny löytyi hintaan 99snt, enkä voinut olla ostamatta myös peittoa, kun maksoi vain 2,5e! Lisäksi ostin paistinpannun (1,99e), puisen otinsetin (puuhaarukka, -lusikka ja -lasta 50snt), muovimukisetin (1,99e), keskikokoisen pyyhkeen (99snt), vaatetarraharjan (1,29e) ja kylpyhuonelastan (1,99e), jota tarvitsen, koska kun käyn suihkussa, jää lavuaarin alle vettä, joka ei pääse virtaamaan itsestään pois. Patjan valinnassa meni hetki aikaa, sillä halvin vaihtoehto (6cm paksu) painoi aivan hirveästi! Sen sijaan 10 euroa kalliimpi patja, eli 29,95e maksava (10cm paksu) painoi ainakin Ikean mukaan vain 5kg. Kokeilin patjarullaa ja tulin siihen tulokseen, että pystyisin kantamaan sen kainalossa kämpälle, kun sen halvemman kanssa samaa ei olisi kannattanut edes yrittää. Kiitos laiskuuteni saavat vieraani siis nukkua paremmalla patjalla! Selvisin patjarullan kanssa ihan hyvin takaisin, vaikka rulla selvästi herätti uteliaisuutta kanssamatkustajissa. Yksi pikkupoika metrossa jopa ymmärtääkseni kommentoi kantamustani isälleen painavaksi. Itseasiassa minusta tuntuu, että rulla oli kevyempi kuin miltä näytti. Nyt se odottaa kaapissa Lottaa, en aio avata sitä ennen, koska sitten minun pitää taistella se takaisin rullalle että saan sen säilytettyä. Nuo uudet tyynyn ja peiton sen sijaan saatan ottaa käyttöön jo tänään, on nuo kämpässä olleet sen verran huonot. Tai lähinnä tuo tyyny: se on sitä mallia, että kun yhteen kohtaan painaa pään, niin kaikki täytteet karkaa muualle, eivätkä palaa takaisin ja pian makaat pää käytännössä vaan tyynyliinan päällä.

Illalla oli tarkoitus vielä lähteä vaikka ostamaan postikortteja, mutta sitten juttelinkin skypessä niin Tapanin, äidin, Jaanikan kuin Joninkin kanssa. Lapsilla tosin oli kiire leikkimään naapurin lasten kanssa, kun olivat vain lyhyellä visiitillä mummon luona. Joni on menossa viikonloppuna Hyden, Hyden kaverin ja tämän pojan kanssa Pariisiin Disneylandiin! Jaanika sen sijaan viettää viikonlopun mummolassa, ja menevät lauantaiksi Indiiran synttäreille. Joni tuntui viihtyvän koulussa ja Jaanika eskarissa. Ja kysyihän se Jaanika multa, että miksi mun pitää olla täällä niin kauan, kun selitin olevani jouluun asti. Selitin, että minulla on siihen asti koulua ja että olinhan minä Singaporessakin koko syksyn, mutten tiedä, muistaako Jaanika enää sitä. Kävin myös katsomassa pesutuvassa, olisiko vapaita pesukoneita täksi illaksi, mutta ei ollut. Varasin huomisillaksi itselleni ajat sekä pesukoneelle että kuivaajalle. Pitää katsoa, mitkä vaatteistani yleensäkään kestävät kuivausrumpua.

Huomenna pitäisi taas olla kuuma päivä, joten harkitsen meneväni paikalliseen eläintarhaan. Se on maailman vanhin eläintarha ja ainakin nettisivut näyttivät lupaavilta. Ja illalla siis on sitten luvassa pyykinpesua.

Ai niin, katselin wikipediasta noita luumujuttuja, ja huomasin, että englanniksi sekä Zwetschgen että Pflaumen on vaan plums. Tässä on saksankielisestä wikipediasta juttua luumuista, Zwetschgenkin on siis kyllä luumuja: http://de.wikipedia.org/wiki/Pflaume . Tuossa myös sanotaan, että osassa Etelä-Saksaa ja Itävaltaa kaikkia luumuja sanotaankin Zwetschgeneiksi! Suomenkielisen wikipedian avustuksella tajusin myös jotain: onhan suomessakin sellainen vanha sana kuin väskynä ja sillä on juuri tarkoitettu noita Zwetschgeneitä! Ja huomaahan sen sanastakin, että lainasanana on selvästi tullut, ruotsissakin näyttäisi olevan ruotsinkielisen wikipedian (http://sv.wikipedia.org/wiki/Plommon) mukaan sviskon, joka tarkoittaa samaa. Erityisesti tuo Zwetschgen ja väskynä kuulostaa samalta, varsinkin jos ajattelee tuota e:tä lausutun silleen ä-tyyppisesti. Juu, teitä ei ehkä kiinnosta, mutta musta on tosi mielenkiintoisia tollaset sanojen alkuperät. Että siinä vähän sanavarastoa ja kielitiedettä teille lopuksi!

maanantai 8. syyskuuta 2008

Jee, netti toimii vihdoin! Ei tarvitse enää olla naapurin langattoman armoilla...
Sain tänään aika hyvin hoidettua asioita. Ensimmäiseksi aamulla menin tuohon vastapäätä olevaan Erste Bankiin hakemaan sitä Quickkartea, jota tarvitsen siis pesukoneiden käyttöön. Tiskin takana ollut setä kehotti minua tulemaan hetken kuluttua uudelleen, kun hänen kollegansa olisi paikalla, joten kävin välillä huoneessani ja menin sitten takaisin. Sain kuin sainkin sitten kortin, maksoi reilut 5 euroa, eikä tarvinnut onneksi avata tiliä. Tuo korttihan on nyt siis sellaista korttimuodossa olevaa rahaa, ts. siihen ladataan rahaa ja sillä voi sitten maksaa esim. juoma-automaateilla. Kaikissa paikallisissa pankkikorteissakin on tuo ominaisuus, mutta minä en nimenomaan halunnut tiliä, kun en sitä näin SEPA-aikana muuten tarvitse. Kortille voisi ladata paikallisella pankkikortilla rahaa pankkiautomaatilla, mutta koska minulla siis sitä pankkikorttia ei ole (ulkomaisella ei voi ladata), pitää mennä pankkiin tiskille lataamaan. Tätä vaan ei voinut tehdä Erste Bankissa, vaan minun piti erikseen kävellä läheiseen Bank Austriaan ja ladatuttaa kortti siellä. Kävin siis kahdessa paikassa, mutta sain homman hoidettua!

Päivän vietin toisella puolella kaupunkia Donauzentrumin ostoskeskuksessa, jossa melkein ensimmäiseksi ostin pre-paidin kännykkään. Katherina oli neuvonut, että se kannattaa hankkia Teleringiltä. Paikallinen ylioppilaskunta tarjoaisi alennuksella T-Mobilen prepaideja, mutta niissä tekstarit maksaa 20snt/kpl! Tekstarit on kuitenkin se yhteydenpitomuoto, jota tulen käyttämään kännykällä eniten, joten valitsin Teleringin tekstariliittymän, jossa tekstarit maksaa 3snt/kpl, vaikka puhelut onkin sitten hiukan kalliimpia. Muuten katselin vaatekauppoja, mutta miltei mitään ei sitten kuitenkaan tullut ostettua, vaikka sovittelinkin jotain. Valitettavasti sitä patjaa en löytänyt vieläkään, joten päätin, että huomenna on suunnattava Ikeaan. Ainakin nettisivujen perusteella heillä on niitä halvahkoja vieraspatjojakin myynnissä. Huomasin myös, että Ikea onkin aika lähellä tuota samaa ostoskeskusta, joten tiedän myös suunnilleen, miten sinne pääsee. Niin, se kännykkänumero on nyt sitten +43 650 350 2293. Minulla on kuitenkin jatkuvasti toisessa kännykässä Suomen sim-kortti, joten jos on asiaa, kannattaa ottaa varmaankin ennemminkin siihen yhteyttä. Erona tietysti on, että jos soitatte/tekstaatte Suomen numeroon, niin siitä tulee osa mun laskuun... Niin, ja nyt kun netti toimii vihdoin, niin Skypeä kannattaa tietysti käyttää.

Paluumatkalla löysin vihdoin postin ja ostin postimerkkejä (saksaksi, hyvä minä!). En ole vaan vielä ostanut Wien-kortteja, mutta saatte kyllä niitäkin aikanaan.

Tuo Quickkarte-juttu on kyllä siitä mielenkiintoinen, että ne niin ylpeänä mainostaa tuolla pesutuvassa, että "nyt et tarvitse kolikoita maksamiseen!", mutta muuten täällä käytetään tosi yleisesti käteistä kaikkialla. Eurosparissa on kyltit, joissa lukee suunnilleen, että "Nyt uutta! Voit maksaa myös luottokortilla!" ja kaikissa kaupoissa on ne uudet SEPA-päätteet, mutten ole oikeastaan kenenkään nähnyt niitä käyttävän. Sen sijaan olen nähnyt jo kahdesti ruokakaupassa maksettavan satasen setelillä, eikä ollut edes isot ostokset! Pankkiautomaatteja on joka kadunkulmassa ja kauppojen auloissa. Mulle tuntuu noita kolikoita kertyvän ihan hirveästi, varsinkin kun täällä saa aina takaisin niitä yhden ja kahden sentin kolikoita, enkä osaa käyttää niitä yhtään, kun Suomessa jää viisisenttisetkin pyörimään rahapussiin. Olisin siis mielelläni maksanut pesutuvassa kolikoilla, mutta onpahan nyt se kortti. Samantapainenhan mulla oli Singaporessakin, muistaakseni tulostamista varten.

Toinen eroavaisuus, mikä täällä on Suomeen verrattuna, on tupakointi. Ihmiset polttaa tosi paljon ja ihan yleisesti kadulla kävellessä jne. No ei se mitään, mutta kun ne polttaa myös ravintoloissa, eikä kahviloissa/ravintoloissa ole välttämättä millään lailla erotettu tupakoivien ja ei-tupakoivien puolia. On tosi kiva yrittää nauttia wieninleikkeestään, kun joku polttaa viereisessä pöydässä... Myös esim tuossa mun huoneen ulkopuolella on tuo tän kerroksen oleskelutila ja keittiö, ja oleskelutilassa on pöytä, jonka ympärillä tuolit ja pöydällä tuhkakuppi! Siinä on kyllä vieressä ikkunat koko ajan ainakin näin kesällä auki, mutta aika ällöltä se silti tuntuu. Oispa kiva tehdä ruokaa, kun siinä joku istuis parin metrin päässä polttamassa. Onneksi näin ei ole vielä käynyt.

Eroa on myös siinä, että täällä autot pysähtyy suojatien eteen. Siis jos vaan seisot siinä suojatien vieressä odottamassa, niin tosi monet pysähtyy. Muutenkin autetaan toisia enemmän, pidetään ovea auki takaatulevalle, autetaan kassien kanssa jne. Niin, ja kaupoissa on muuten sekin ero, että täällä ei isommissa ruokakaupoissa ole ollenkaan koreja, ainoastaan kärryjä! Munkin piti ihan vartavasten ostaa sitten sellainen avaimenperä Wienin avaimille, jossa on se kärrypoletti mukana, kun se oma jäi Suomeen, ja täällä näköjään pitää käyttää tosi paljon kärryjä.

Niin joo, piti sanoo vielä tosta juustojutusta varsinkin Mareikelle, ettei mua ne 45% juustot haittaa siinä mielessä, että ne maistuis pahalta, päinvastoin. Mä olen vaan tottunut, että rasvaiset juustot on erityisherkkua, niitä ei siksi syödä päivittäin, vaan arkijuustoksi ostetaan se joku 15-20%. Vähän ku menis kauppaan ostamaan leipää ja siellä oliskin vaan kakkua. No, hemmottelin itseäni tänään ostamalla pienenpienen (78gr) palan jotain Jubilaumskäseä, 45% Alpkäseä. Oli oikein hyvää viinirypäleiden kanssa (jotka oli tarjouksessa jotain 78snt/500gr). Ajattelin, että kun kerran olen Wienissä, niin pitää sitten maistella noita eri juustoja. Leivän päälle mulla oli ensin emmentalia, mutta se loppui tänään ja ostin nyt tilsiteriä. Noista hinnoista vielä sen verran, että ostin tänään myös pyykinpesuainetta. Purkki jotain merkitöntä ("generic", vrt. rainbowt ja nää) sensitive-pesuainetta maksoi alle 2e. Viikonloppuna ostin 500ml astianpesuainetta, maksoi jotain 80snt. Että jotkut jutut on tosi halpoja, jotkut tasan samanhintaisia kuin Suomessa ja maito jopa vähän kalliimpaa, paitsi laktoositon. Juomien hintaan en varmaan totu ihan äkkiä. Että voi saada 1,5l vissyä 50 sentillä! Tai merkkijääteetä puoli litraa 85snt! Alkoholien hintoja en ole edes katsonut, niitäkinhän kaikkia myydään supermarketeissa.

Tänään ei ollut aamupäivällä kuuma, ehkä jotain +20, mutta lämpeni iltapäivällä. Täksi viikoksi on vielä luvattu perjantaihin asti kuumaa, sitten pitäisi viiletä n.+18 asteeseen. Voitte katsoa tämän kuun lämpötiloja tästä: http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/monthly/AUXX0025?from=tenDay_topnav_business . Siinä näkyy viime viikon mitatut ("observed", ei ihme, että oli kuuma!), ensi viikon ennusteet ja siitä eteenpäin keskiarvot. Jos lämpötilat on fahrenheitteina, klikkaa kalenterin yläpuolella vasemmalla pienellä olevaa tekstiä metric.

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Tänään kävin kävelemässä kaupungilla ja Praterissa. Hofburgin edustalla oli tällä kertaa jonkinlainen sadonkorjuujuhla, joten tuli nähtyä niitä nahkahousujakin (oli kyllä varmaan kuumat tällä säällä). Praterissa taas oli mitä mielenkiintoisimpia huvipuistolaitteita, mm. ketjukaruselli joka nousi tosi korkealle. Paikka oli täynnä porukkaa näin kauniina sunnuntaipäivänä, ja ihmisiä oli kiva katsella. Sääennustus metroasemalla lupaili edelleen ensi viikoksikin +24-29. Lisäksi tuli jonkinlainen vanhanajan sananlasku, jonka mukaan kaunis ja aurinkoinen sää syyskuussa lupaa hyvää seuraavaa vuotta. Tänne on siis tulossa sään kannalta ihan mahtava vuosi 2009 ainakin näin syyskuun alun perusteella. Metroasemilla on siis sellaisia näyttötauluja, joissa pyörii mainoksia, uutisotsikoita, sää ja jotain nippelitietoa. Mitään erityisempää kertomista ei tällä kertaa ole, mutta tässä pari kuvaa.
Edit: 18.50: Onnistuin näköjään polttamaan olkapääni tänään.


Parlamenttitalo



Sadonkorjuujuhlassa oli lapsille tällainen leikkipaikka. Aika kiva idea.


Mies perinteisessä asussa, taustalla Hofburgin rakennuksia.


Vihdoin kuva Haus Döblingistä. Mun huone on tuolla ihan oikeassa reunassa alimmassa ikkunarivissä, oisko toi joka on vähän raollaan yläreunasta kun tarkkaan katsoo.