maanantai 8. joulukuuta 2008

Mariä Empfängnis

Piti tulla tänne korjaamaan väärinkäsitykseni tämän tänään vietettävän pyhäpäivän suhteen. Toisin kuin kirjoitin aiemmin, Mariä Empfängnis ei juhlista Jeesuksen vaan Marian synnitöntä sikiämistä. Sitä toista sikiämistä juhlitaan Marianpäivänä, joka on Suomessakin maaliskuun lopussa, eli 9 kuukautta ennen joulua. Ilmeisesti Maria itse on kuitenkin katolilaisille niin tärkeä, että hänen on täytynyt olla täysin puhdas synnistä jo alusta saakka, mistä syystä hänenkin on täytynyt siitä (taipuuko tuo verbi noin?) synnittömästi. Kuvastaa minusta aika kompleksista suhtautumista luonnolliseen asiaan. Juttu menee kuitenkin jotenkin niin, että Marian äiti Anna ja isä Joakim olivat olleet kauan lapsettomia, joten Joakim meni rukoilemaan ja paastoamaan aavikolle 40 päiväksi. Siellä hänelle ilmestyi enkeli (joka ei varmaan ole mikään ihme, jos on paastonnut Lähi-Idän aavikoilla 40 päivää...ihme on ennemminkin se, että niitä ilmestyi vain yksi), joka ilmoitti että he tulevat saamaan lapsen. Joakim riensi takaisin Jerusalemiin ja halasi Annaa riemuissaan, jolloin Marian sikiäminen tapahtui (joten kannattaa olla varovainen sen halailun kanssa, varsinkin jos on lähiaikoina nähnyt enkelin).

Vaikka tänään oli siis kansallinen vapaapäivä, oli suurin osa kaupoista auki klo.10-18. Tämä taas johtuu siitä, että itävaltalaiset havahtuivat parikymmentä vuotta sitten siihen tosiasiaan, että kaupat ovat kiinni ylimääräisen päivän adventtiaikana, joka tunnetusti on kiireisintä myyntiaikaa. Lisäksi tajuttiin, että naapurimaissa 8.12. ei ole pyhä, joten kaupat ovat normaalisti auki. Tästä seurasi pelko, että itävaltalaiset menevät vapaapäivänään rajan taa tuhlaamaan joulurahojaan, kun eivät kerran kotimaassa voi. Eihän sellainen käy, joten lakia muutettiin ja nykyään 8.12. on Itävallan joulusesongin kiireisin shoppailupäivä. Kirkko on yrittänyt jyristä vastalauseitaan, mutta Marian neitseellinen sikiäminen ei taida olla tärkeimpiä joulunajan asioita edes niiden vähemmän maallistuneiden katolilaisten itävaltalaisten mielissä.

Noudatinko minä siis paikallista perinnettä? No, lähinnä olen yrittänyt keskittyä lukemaan huomiseen tenttiin ja pessyt pyykkiä. Supermarketissa kyllä kävin, ja saattoihan sieltä tulla jouluksi jotain ostettuakin...

Ei kommentteja: