keskiviikko 27. elokuuta 2008

Byrokratiaa jo ennen lähtöä

Ensimmäisen kerran tämän vaihtoonlähdön aikana minua ottaa nyt päähän, kun asiat ei suju. Ja vieläpä siis täällä Suomessa. Kävi nimittäin niin, että erehdyin kyselemään koululta neuvoja, kun ennen lähtöä pitäisi palauttaa kurssisuunnitelma, johon merkitsen kurssit ja aionko sisällyttää ne tutkintooni tai korvata niillä jotain tutkinnossani. Käyn Wienissä yhden kurssin saksaa ja halusin tietää 1. miten tämän voisi sisällyttää tutkintoon, voisiko sillä esim. korvata jotain, ja 2. miten kyseinen kurssi pitäisi merkitä sitten siihen paperiin, kun en vielä tiedä edes kurssin tasoa, tiedän sen vasta lokakuun alussa tehtyäni kurssin tasokokeen (arvelin itse mailissa tasokseni ehkä 4). Kysyin asiaa ensin vaihto-opintovastaavilta. Heidän ainoa vastauksensa oli "voisit kysyä tuota kieltenosastolta". Minua jo vähän arvelutti, koska tuo kakkoskysymys ainakin on selvästi toimiston asia, eikä minusta kuulu kielille, mutta kysyinpä samaa sitten sieltä. Mikä oli vastaus? "Tasosi on luultavasti 4. Katsotaan, mitä sulle annetaan, kun tulet pois. Loppuja voit kysyä vaihtovastaavilta." No mutta kiitos paljon! Enkös minä juuri sieltä kysynytkin aluksi, mutta kun sieltä käskettiin tosiaan kysyä kielistä. Hyvä, että olemme samaa mieltä tuosta tasosta, mutta senkö minä halusin tietää? Joo, en. Ja kiva tietää, että minun pitää täyttää paperit nyt, laittaa niihin jopa, että sisällytänkö/korvaanko, mutta he päättävät asiasta oikeasti vasta jälkikäteen. Tarvitsisin vieläpä tietoa mielellään kevään opintoja suunnitellessani, etten ota turhaa kurssia/jätä kurssia ottamatta, mutta tuo "päätetään sitten kun tulet" kuulostaa pahasti siltä, että päätös tulee joskus pari kuukautta paluuni jälkeen (ja mitä olen kuullut kurssien korvaamisesta HSE:llä, on todennäköisesti tyyliä "olet kyllä opiskellut taloussaksaa toiseksi ylimmällä kurssitasolla saksankielisessä maassa, mutta koska kurssilla ei käsitellä suomalaisia yrityksiä ja se on itävallansaksaksi eikä saksansaksaksi, joudut käymään meillä saman kurssin uudelleen+kolme kurssia jotka auttavat sinua saamaan suomalaisemman ja kauppakorkeakoulumaisemman näkökulman saksan kieleen"). Olisi ollut mukava tietää edes, miten nämä asiat yleensä on hoidettu, kun vaihtareita lähtee kuitenkin aikamoinen joukko koulusta joka vuosi, mutta ei, kukaan ei ikinä tiedä mitään, tai viitsi ainakaan millekään opiskelijoille sellaista tietoa jakaa. Ärsyttää tällainen, että ensin ei lueta/kuunnella edes mitä kysyn ja sitten vaan äkkiä pompotetaan kysymys jollekin toiselle, ettei itse vaan tarvitse vastata mitään. Korkeintaan vastataan johonkin, jota ei edes kysytty.

Palautan sen kurssisuunnitelmapaperin huomenna, saavat sitten tulkita sen saksankurssin miten haluavat. Ainakin olen edes yrittänyt ottaa selvää, miten se olisi pitänyt oikeaoppisesti merkitä. Mikkelissä ei muuten ollut mitään vastaavia ongelmia. Pienessä koulussa on etunsa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mutta Sirje,taitaapi ollaa lähtöstressiä,kun eto asiasta pulttia otat!Yleensä olet kun iskäsi,eli viilipytty,vaikka maailma sortuisi!
Ei hätää!Iskä lupasi huomenna kerätä karviaisia,ja minä rakastavana äitinä ajelen perjantaina illalla töiden jälkeen reilut 300km tuomaan ne Sulle!
Kyllä ne kotipihasta tuodut marjat ja äidin 100 kertaa kuullut hyvää tarkoittavat neuvot halien kerä saavat Sinut paremmalle tuulelle!
No niin!Nyt yritän vielä saada tämän Sulle lähetettyä.
Saat arvata kaksi kertaa,olenko muutaman kerran pohtinut,et kirjoitetaanko tämä niin tai näin.Tästä viimeisestä kirjoitetaanko sanasta tuli jostai syystä mieleen japanin kysymyslauseen rakentaminen.Muuten se japanin kurssi oli ihan kiva,mut suututti,kun Sinä opit 20min sen,minkä minä 5 kertaa 20 minuutissa!
Hyvää yötä!
Äiti

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos niistä karviaisista! Oli hyviä, jopa minusta (ei liian karvaisia...)

Hyvää lentoa Sirje... pitipä vielä kolmannen kerran toivottaa täällä kun kahdesti ei vielä minulle riittänyt.

Pistin pystyyn oman blogin joku aika sitten; lottamaailmalla.blogspot.com joten höpöjuttuja pääsee lukemaan sieltä ;)